Daniel Brodin: "Det enda målet när jag återvände"

Publicerad: 2024-10-22
#DIFMIK
Över elva säsonger har han burit Djurgårdströjan och imorgon gör han sin 500:e tävlingsmatch. Här berättar Daniel Brodin om minnena och höjdpunkterna - men också om det stora målet som återstår.

Det väntar en mycket speciell onsdag på Hovet för Daniel Brodin. Med 499 spelade tävlingsmatcher gör Stockholmssonen sig redo för vad som blir match nummer 500 i Djurgårdströjan. En stor milstolpe - och en lik stor ära för 34-åringen.

– Kul! Jag hade inte koll på det, jag hade kollat mera på mina grundseriematcher. Men totalt blir det 500 och det är coolt som fan, säger "Brodda".

– Det känns kul att kunna se tillbaka på hur jag först spelade i juniorlagen och sen gjort så många matcher för samma klubb. Det känns häftigt.

Karriären tog sin början i moderklubben Hanviken, men det var i DIF som "Brodda" slog igenom. 2007 kom han som 17-åring till föreningens juniorlag och bara två år senare väntade debut med herrlaget. Under 2009/2010 blev Brodin en given del av lagbygget och säsongen slutade med ett SM-silver.

Därefter har matcherna och målen avlöst varandra. Även om det blivit ett par avstickare till Finland, Brynäs och Schweiz har Daniel Brodin alltid hittat hem till Hovet. Nu står han på randen till att spela match nummer 500, något han blott blir 17:e spelare att göra i föreningens historia. Var det något som han såg framför sig där sommaren 2007?

– Nja, jag kan väl inte säga att jag trodde det. Däremot ville jag så klart det. Sen är det svårt att som tonåring föreställa sig hur det ska se ut, svarar "Brodda" eftertänksamt och tar en paus innan han utvecklar;

– Men allt det här har varit min målbild, att få spela många matcher i Djurgår’n. Jag minns när Ölvestad fick någon tröja för 500 matcher och Ottosson för 700, det var jävligt häftigt att se. Då kände jag att jag ville bli som dem.

Comebacken 2018 sticker ut: "De applåderade och sjöng för mig. Det är ett fint minne"

I 398 seriematcher, 63 slutspelsmatcher och 38 kvalmatcher har Daniel Brodin försvarat skölden. Mycket vatten har runnit under broarna, med såväl härliga höjdpunkter som tuffa motgångar genom åren. Så vad dyker främst upp på näthinnan när Daniel Brodin ser tillbaka på sin tid i DIF?

– Självklart var det häftigt i början att komma upp och spela i Elitserien, som det hette då. Sen också alla fyra gånger när vi tagit oss till final, både i SHL och HockeyAllsvenskan. Men för mig personligen är det nog när jag hade min skada, berättar "Brodda".

– Jag kommer ihåg att min målbild under rehaben var att jag skulle tillbaka och få åka in på lineupen. Det var själva målet, för då skulle jag känna att jag var tillbaka. I comebacken fick jag också göra det och det var en match där hela publiken ställde sig upp, de applåderade och sjöng för mig. Det är ett jävligt fint minne.

Du är inne på supportrarna, som jag vet betyder mycket för dig. Hur har det varit att åter få chansen att spela framför dem efter att du vände hem från Schweiz?

– Helt otroligt. Det var en stor del i att jag ville komma hem igen. Det var så klart häftigt att spela utomlands, men ingenting är som att spela på ett fullsatt Hovet eller i Globen.

Om du blickar framåt mot den dag då allting förr eller senare tar slut. Finns det något som du känner att du då skulle vilja ha uppnått?

– Det är inte särskilt svårt. Just nu är det att vinna HockeyAllsvenskan och gå upp till SHL. Det var det enda målet för mig när jag återvände, svarar "Brodda" blixtsnabbt.

– Sen har det alltid funnits en dröm om att vinna SM-guld med Djurgården. Jag har varit nära två gånger, så jag tror verkligen att det hade varit en mäktig sak att uppleva. Men nu är vi i HockeyAllsvenskan och då handlar som sagt allt om att gå upp.

Klockan 19:00 imorgon tar Daniel Brodin klivet in som en av föreningens mesta spelare genom tiderna. Samtidigt ska en match spelas, en viktig sådan. Mora står för motståndet och Djurgården siktar på fjärde raka hemmasegern, samt på att hänga med i toppskiktet. Inför den laddade fighten på Hovet pekar "Brodda" ut vägen mot tre poäng.

– Spela vårt spel över 60 minuter och få ihop en hel match där vi jobbar ner Mora. Det blir en jäkligt viktig match för oss lag och som grupp. Jag tycker stundtals att vi spelat riktigt bra och vi har haft starka träningar ett tag, så vi har något bra på gång. Jag ser fram emot imorgon!

Inte säkrat din plats på Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners