Schillgards sportrapport | Februari

Publicerad: 2024-02-22
Damlag
Johan Schillgard blickar tillbaka på den grundserie som just tagit slut och fram emot det SM-slutspel som stundar. Läs sportchefens tankar om DIF:s femteplats, gruppens utveckling och kvartsfinalmotståndet Frölunda.

Grundserien i SDHL är avslutad. Hur sammanfattar du de här fem månaderna och 36 spelade omgångarna?

– Att efter 36 omgångar är vi äntligen i hamn och redo för den roligaste delen av säsongen. Vi har överlag spelat bra och klarat oss ifrån både skador och sjukfall i någon större omfattning. Självklart skulle vi velat hamna högre, inte minst när vi väl hade chansen att bli bättre än femma. Men en tabell ljuger aldrig.

– Överlag är vi ändå okej med den placering vi landar på och nu siktar vi in oss på slutspelet, som är det stora målet. En placering i serien är absolut ett kvitto hur vi spelat över tid, men när det kommer till utslagsmatcher är en förstaplats eller åttondeplats inte mycket mer värt än hemmaplansfördel.

Vilka är de främsta stegen framåt som du och tränarteamet känner att vi har tagit som grupp?

– Framförallt är det gruppdynamiken som varit en stor positiv egenskap och något vi tar med oss. Alla har chippat in varje dag och tävlat genom hela säsongen, trots förluster och stundtals kanske lite väl slarvigt spel. Tävlingen och viljan att vinna har hela tiden funnits i gruppen. Även mixen av unga och äldre spelare har hittat en kemi och energi varje dag att komma till arenan och ge sitt yttersta, vilket har varit en ynnest att uppleva som ledare.

– Man glömmer många gånger vilket slit som dessa damer genomgår varje vecka ut och varje vecka in. Det är ingen lyxig tillvaro som de lever i, men de kommer till träning och match varje gång med helt rätt inställning. Jag är både stolt och imponerad över samtligas insats, oavsett hur det här slutspelet slutar.

Ser vi till grundserien blev det till sist en femteplats, med 19 vinster på 36 matcher. Sett till den stora ombyggnation som vi gjorde i laget, den unga trupp som vi gick in till säsongen med och förväntningarna som fanns på oss - hur känner du kring prestationen?

– Lite som jag nämnde i tidigare svar. Både jag och alla vi ledare är imponerade över hur alla kommer till arenan med inlevelse och engagemang varje dag. Klart vi ville sluta något högre när vi väl hade chansen, men nu är det slutspel som väntar och här kan allt hända.

– Förväntningarna har nog andra satt på oss mer eller mindre. Vi visste från dag ett att denna grupp kommer att nå långt och prestera bra under året. Sen har vi så klart haft våra dalar, men vi har studsat upp lika fort och inte hamnat i några större eller längre svackpr under året. Det visar på en härlig moral och tävlingsinstinkt från samtliga, och därför ser jag vår prestation så här långt som riktigt bra och vi hoppas kunna toppa prestationen i slutspelet. Att vi så här långt motbevisat alla experter att det med ett ungt lag går att spela roligt med ett tight försvarsspel är en bonus.

Imorgon fredag startar SM-slutspelet och i kvartsfinal väntar Frölunda. Vad är det för typ av motstånd som vi står inför, och vad kommer att bli avgörande i matchserien?

– Som alltid i ett slutspel krävs både tur och puckar som studsar rätt. Oavsett lag vi möter behöver vi prestera på max varje match om vi ska vara med och tävla om de ädlaste medaljerna. Nu blev det kvartsfinal mot storfavoriten Frölunda som alla pratar om, vilket blir en härlig utmaning. Så jag vill nog säga att pressen ligger på dem och inte på vårt lag.

– Jag tror inte att något lag hade passat bättre eller sämre för oss, utan vi vet vad vi kan och vi kommer att fokusera på vår prestation mer än något annat. Matchserien mot Frölunda lär bli tight och jämn, så mycket är jag säker på. Vi hoppas att puckarna ska studsa vår väg.

Avslutningsvis, hur laddad är du och hela spelartruppen på att inleda den här slutspelsresan?

– Jag vet att samtliga i laget väntat ganska länge på det här slutspelet. Trots den anspänning som kommer och vetskapen om att man kan bli utslagen kittlar det både oss ledare och spelare. Vi antar utmaningen att prestera på topp i viktiga matcher, det är hur konstigt det en låter det bästa sättet att bli bättre som spelare.

– Att prestera under press och i viktiga matcher är nog det som tilltalar en idrottsutövare. Känslan när man vinner är fantastisk och lika illa mår man när man förlorar. Det gäller att balansera dessa motparter, då kan man maximera sin prestation i en matchserie mot tufft motstånd. Nu hoppas jag att vi kan få det stöd som laget förtjänar och att Djurgårdsfamiljen står upp för skölden som vi bär. För dessa damer representerar varje dag föreningen med stolthet.

Hannes Feldin
Huvudpartners