Patrik Andersson: "Djurgårdsfamiljen gör det tillsammans"

Publicerad: 2024-04-09
#DIFMIK
Djurgården har skaffat sig slagläge i semifinalserien - och imorgon väntar rond fem hemma på ett kokande Hovet. Patrik Andersson hyllar supportrarnas stöd, summerar lagets två raka bortavinster och kommenterar utgångsläget i matchserien.

Den HockeyAllsvenska semifinalen har vänt tillbaka till Stockholm. Imorgon väntar den femte matchen mellan Djurgården och Mora, en serie som bjudit på jämna och riktigt dramatiska fighter. Så här långt har DIF vägt något tyngre och ställningen 3-1 i matcher ger ett bra utgångsläge inför fortsättningen.

– Absolut, det här hade man ju tagit alla dagar i veckan. Men som vi har pratat om inom gruppen, det är först till fyra som gäller och vi är fullt fokuserade på det, betonar Patrik Andersson.

Den assisterande tränaren ser närmast tillbaka på två raka bortamatcher och en helg helg i Dalarna. DIF tog bussen upp till Mora redan i fredags, spelade match lördag, hade mellandag söndag och avslutade vistelsen vid Siljan med en ny match på måndagskvällen.

Resultaten blev alltså två vinster, via siffrorna 6-5 samt 3-2 efter förlängning. Men även om vinstmarginalen var densamma var det två vitt skilda matchbilder som Stockholmslaget fick ta sig an.

– I den första bortamatchen kom vi ut och verkligen släppte loss och lirade hockey. Vi lyckades spela oss ur med kontroll och kom fram genom mittzonen med fart. Sen var vi riktigt effektiva också, sammanfattar "Putte" den tredje semifinalen där DIF fick se sina dubbla tremålsledningar krympa;

– Mora är ett lag som aldrig ger sig, de gnetade sig in i matchen två gånger om. Där är vi ändå jäkligt nöjda över att vi har karaktären och draget i gruppen att rida ut det till en vinst.

Lyfter fram senaste segerskytten: "Rätt man på rätt plats"

Efter lördagens enorma svängningar och totala målfest var det klart mera stängt i Smidjegrav Arena på måndagen. DIF öppnade målskyttet i den första perioden och utökade därefter tidigt i tredje genom Linus Eriksson, men Mora åt sig tillbaka.

Med endast en minut och tio sekunder kvar utjämnade hemmalaget, ett 2-2-mål som tog matchen till förlängning. Där kopplade Djurgården ett spelmässigt grepp och när chansen i fem mot tre uppstod skickade Alexander Ytterell avgörandet i nät. Patrik Andersson summerar vinsten;

– Jämfört med matchen innan var vi här mera passiva och kom inte upp i den skridskoåkning som vi ska ligga på. Det gjorde att Mora fick mycket tryck. Men även om vi hade mycket tid i egen zon höll vi dem på utsidan med disciplin och tålamod i försvarsspelet. Vi stressade inte upp oss, menar "Putte" som drogs med i firandet vid 3-2-målet;

– Verkligen, det var skönt! Kul också för Ytterell att bomba in den där, vi vet vilket vapen han sitter inne på. Det var bra att det var just han som fick pucken, rätt man på rätt plats.

Direkt efter matchen gjorde Djurgårdslaget resan hem till Stockholm, dit man anlände sent under natten. Med sig hem till huvudstaden hade laget en 3-1-ledning i matchserien och under tisdagen blev det förberedelser för rond fem.

– Vi samlades efter lunch, körde en bra videogenomgång och gick igenom hur vi vill lägga upp morgondagens match. Både med grejer som varit bra och grejer som vi vill försöka utveckla. Mycket handlar om att trycka på nycklarna som gäller mot Mora, berättar "Putte".

Det närmar sig nu match på hemmais på nytt och Hovet går återigen mot helt slutsålda läktare. Patrik Andersson ser fram emot att kliva ut på tränarbänken, ta del av stämningen och fortsätta den gul-röd-blåa slutspelsresan;

– Det kommer att bli en sjukt rolig och taggad kväll. Jag säger det igen; med hemmaplan, Hovet och Djurgårdsfamiljen som gör det tillsammans kommer det att gå bra!

Har du inte säkrat din plats till Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners