Djurgården Hockey uppdaterar kring anläggningsfrågan

Publicerad: 2024-09-03
Information
Djurgården Hockey har under mer än ett decennium arbetat för en anläggning med två ishallar som uppfyller våra behov för den dagliga verksamheten. Trots många diskussioner genom åren har vi ännu ingen lösning och nu börjar tiden rinna ut.

För att beskriva hur skeendena har gått backar vi tillbaka till diskussionerna om Hovets rivning och moderniseringen av Avicii Arena. För i och med beslutet om Hovets rivning för snart tio år sedan stod det klart att herrlagets matcher skulle spelas i Avicii Arena. Stadens plan var då att bygga två nya isytor under den blivande byggnationen på Hovets nuvarande plats. De skulle vara hemvist för den dagliga verksamheten inklusive matcher för damerna, juniorerna och ungdomslagen. Stockholms Stads fastighetsbolag SGA Fastigheter fick uppdraget att ta fram isytorna. Det visade sig vara tekniskt omöjligt vilket innebar att planerna på dessa två isytor övergavs. I stället ska den nuvarande isytan behållas men läktarna rivas, något som inte möter Djurgården Hockeys behov men däremot kan fungera som uppvärmningsyta för internationella turneringar i Avicii Arena. Om nio månader arrangeras ishockey-VM i Stockholm. Staden utfäste i sitt vinnande anbud för turneringen att medverka till en plan för att ersätta Hovet med en träningsanläggning i Tallkrogen.

Djurgården Hockey deltog för flera år sedan i diskussioner med staden och fastighetsbolag när marken för Söderstadion och Hovet skulle säljas. Tanken var att i samma beslut om försäljning även inkludera bygget av en anläggning på Tallkrogen, vilket hade varit en bra lösning i stället för en anläggning under jord på Hovet-tomten. Beslutet om en försäljning sköts på framtiden och då försvann intresset från fastighetsbolagen för Tallkrogen. Stockholm stad presenterade i samband med detta inte något alternativt förslag. Djurgården Hockey tog då efter år av väntan fram ett förslag för att själva bygga på Tallkrogen tillsammans med fastighetsbolaget Hemsö. Stockholms Stad såg positivt på det förslaget och gav Hemsö en markanvisning på platsen.

På grund av Djurgården Hockeys rådande ekonomiska förutsättningar i Hockeyallsvenskan samt ökade bygg- och finansieringskostnader ser vi tyvärr inte en möjlighet att genomföra det projektet enbart i egen regi tillsammans med Hemsö. Stockholms Stad är i dagsläget heller inte beredda att delta i finansieringen eller att ersätta oss för de istider som skulle nyttjas av barn och ungdomar i anläggningen. När Stockholms Stad under de senaste åren samtidigt gjort en övergripande planering av ishallar i staden har inte frågan om ersättning för Hovet och Djurgårdens behov lösts, då Idrottsförvaltningen förutsatt att det skulle lösas som en del av besluten kring Hovets kommande rivning och moderniseringen av Avicii Arena. Så har ännu inte blivit fallet. Frågan om hur Hovet ska ersättas för den dagliga verksamheten ligger därför nu åter hos staden.

Hovet ska enligt nuvarande plan rivas senast 2029, medan det skulle ta tre år att bygga en ny anläggning med två ishallar. När VM invigs nästa år hoppas vi därför att vi kan blicka tillbaka på ett fattat beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge där vi mer eller mindre omgående behöver ett långsiktigt och hållbart beslut om en anläggning som uppfyller de rimliga behov som finns för klubbens verksamhet. Vi har en god och konstruktiv dialog med Stockholms Stad och hoppas att vi inom kort tillsammans kan spurta i mål och få till stånd en anläggning för både Djurgården Hockey och stadens invånare. En sådan anläggning skulle möjliggöra för oss att bedriva en verksamhet på högsta nivå för herrar och damer samt att erbjuda en ledande och utvecklande ungdomsverksamhet. Vi skulle med anläggningen få förutsättningar som närmar sig den standard som råder i resten av landet.

Djurgården Hockey
Huvudpartners