Axel Andersson: "Jag har hållit huvudet högt"

Publicerad: 2023-11-26
#DIFKHC
Efter en krokig inledning med matchstraff, avstängning och skada har han återvänt till isen med besked. I fredags blev han segerskytt med sitt första seniormål i Djurgårdströjan och imorgon går Axel Andersson för mera. Möt matchens profil i en intervju inför måndagens hemmamatch på Hovet.

Säsongen har börjat att ta ordentlig fart för både Djurgårdens och Axel Anderssons del. I fredags spelade Stockholmslaget hem en ny viktig seger via 3-1 mot Södertälje, ett resultat som dessutom betyder att DIF tagit poäng i fyra raka matcher. Sett till de sex senaste matcherna har det även blivit fyra vinster.

– Vi tar steg för steg. Vi fokuserar hela tiden på nästa match, på nästa utmaning och på att inte sväva iväg bara för att det studsat stolpe in nu. Utan vi fortsätter gnugga på det som är bra och utveckla det som är mindre bra, förklarar Axel Andersson lugnt.

Den 23-årige försvararen är tillbaka i föreningen efter sammanlagt fyra år på vift. Moncton, Södertälje och San Diego Gulls har varit destinationerna under dessa år och längs vägen har Andersson etablerat sig som seniorspelare. Senast som han representerade DIF var som junior och den här hösten har därför inneburit hans första matcher i herrlaget.

I fredags kom även det historiska första målet - ett avgörande sådant. Vid ställningen 1-1 med drygt sju minuter kvar fick Axel pucken på högerkanten i offensiv zon, avancerade några snabba skär och prickade det bortre krysset. Målet blev det matchvinnande i 3-1-segern över tidigare klubben Södertälje.

– Jag tycker att vi kom ihop bättre som lag efter avbrottet i mittperioden. Vi var väldigt fokuserade hela vägen in, kopplade på och åkte mycket mera skridskor än SSK. Det kändes som att vi ville vinna mera och det gjorde att vi tog hem tre poäng, summerar Axel och berättar om känslorna efter målet;

– Det kändes kanonskönt! "Brodda" gjorde ju ett riktigt bra jobb framför kassen, målvakten såg typ ingenting. Sen satt skottet fint för en gångs skull, så det var skönt.

Trivs med gamla juniorkollegan: "Vi är hyfsat lika varandra"

Med 25 minuter och 58 sekunders istid var Axel Andersson den som spelade mest av alla i fredagens match. Det har blivit något av en vana - och faktum är att försvararen toppar DIF:s interna kategori med 20:54 per match. Den senaste tiden har han bildat backpar med Pontus Johansson, ett bekant ansikte från juniortiden.

– Ja, vi lirade ihop ett par matcher i J20. "PJ" är en grym skridskoåkare. Vi är hyfsat lika varandra när det gäller farten på rören och att spela pucken till varandra, så det känns riktigt bra, berömmer Axel.

För egen del har säsongen, likt lagets, gått i rätt riktning. Efter att ha fått matchstraff i premiären och blivit tilldelad en avstängning på tre matcher missade Axel ytterligare spel på grund av skada. Väl tillbaka har han snabbt hittat och cementerat sin plats på backsidan. I dagsläget står Järnasonen på ett mål och tre assist på nio spelade matcher.

– Jag börjar bli lite mera varm i kläderna, så det känns som att jag tar steg framåt för varje match. Det var en tuff start, men jag har ändå hållit huvudet högt. Det har gjort att startsträckan inte blivit alltför lång, resonerar Axel.

Imorgon väntar det alltså hemmamatch på Hovet mot Kalmar. Är det fullt fokus på vårt egna spel som fortsatt gäller?

– Ja exakt, det är lite som jag sa tidigare. Vi ska fortsätta att tugga i och göra vår prestation så bra som möjligt. Då kommer det att gå vägen.

Har du inte säkrat din plats till Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners