Elias Degnell: "Lättare med några som är i samma situation"

Publicerad: 2024-02-09
#DIFBIK
Han är en av många talanger som fått chansen och med ett rejält försvarsspel har han tagit den. Elias Degnell finns nominerad till Guldgallret - och här berättar 19-åringen om sin säsong och om fredagens match hemma på Hovet.

– Det har varit extremt roligt att få chansen i herrlaget och bidra med det som jag ska göra! Sen är det så klart magiskt att spela på Hovet.

Med de orden öppnar Elias Degnell när han ska beskriva säsongen 2023/2024. Den 19-årige försvarspjäsen gick in med förväntningarna på ännu en höst, vinter och vår i J20. Istället har det till stora delar blivit spel med herrlaget i HockeyAllsvenskan.

Totalt står backen noterad för 16 framträdanden i ligan. Det senaste kom i onsdags, då Degnell spelade 14 minuter i bortamatchen mot Brynäs. Att ställa om från junior- till seniorspel är alltid en utmaning - men så här långt har han mestadels fått övergången att se bekväm ut. Den största skillnaden?

– Storleken på de som man möter. Sen är det mera struktur på seniornivå, man åker inte så mycket utan spelar pucken vidare. Men den största skillnaden är helt klart storleken på spelarna, här är alla mycket starkare, svarar Elias.

Huddingesonen debuterade i Djurgårdens herrlag redan under försäsongen 2022. I fjolårets seriespel fanns han sedan uttagen vid tre tillfällen, dock utan att få någon istid. Den här säsongen har Degnell däremot kunnat visa upp sig och ge Djurgårdspubliken en bild av den spelare han är.

– Jag är en tvåvägsback som kan spela både offensivt och defensivt. Men det blir kanske lite mera defensivt fokus just nu i herrlaget, förklarar han.

"BIK är duktiga på att sätta sina lägen, det gäller att vi spelar noggrant"

Att ta steget från juniorverksamheten upp till herrlaget har blivit något av en vana i Djurgårdsled. Faktum är att Elias Degnell haft gott om sällskap från såväl J20 som J18 den här säsongen. Hela tio juniorer har vid olika tillfällen kallats in, och Elias gillar att dela upplevelsen med sina vänner.

– Bara roligt. Det gör det lite lättare också, jag har alltid några med mig som är i samma situation.

Att DIF fortsätter att forma spännande framtidsnamn blev återigen tydligt på onsdagskvällen. HockeyAllsvenskan och TV4 presenterade då kandidaterna till Guldgallret, priset som ligans främsta junior. Av de 30 nominerade namnen tillhörde hela åtta föreningen, däribland Elias Degnell.

– Det är så klart coolt. Jag får ett kvitto på att jag gör det bra, liksom, säger Elias stolt.

Nu väntar nya uppgifter på den HockeyAllsvenska isen. Grundseriens slutspurt går vidare och tio matcher återstår, närmast i form av Karlskoga hemma på Hovet på fredagskvällen. DIF går för att snabbt studsa tillbaka från det bittra straffnederlaget senast.

– Jag tror på en fartfylld match med bra inramning, som det alltid är på Hovet. Det ska bli kul att spela hemma igen, konstaterar Elias Degnell och fortsätter;

– Vad jag minns är BIK väldigt effektiva, de är duktiga på att sätta sina lägen. Så det gäller att vi spelar noggrant och utnyttjar chanserna vi skapar.

Har du inte säkrat din plats till Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners