Schillgards sportrapport | September

Publicerad: 2023-10-03
Damlag
Djurgården har hunnit fyra matcher in i den nya SDHL-säsongen och står på sex inspelade poäng. Johan Schillgard sammanfattar inledningen, bryter ner de fyra matcherna och berättar vad laget fokuserar på i träning. Läs sportchefens genomgång här.

Säsongen är igång på allvar och fyra SDHL-matcher är redan spelade. Det har varit en intensiv seriestart med tufft motstånd och tätt matchande, hur sammanfattar du den åttadagarsperiod som vi har bakom oss?

– Först och främst är det roligt att vara igång med matcher som handlar om poäng. Att det varit tufft motstånd och tätt med matcher kan man dela in i två delar. Vilka vi möter är inget som vi kan påverka eller lägger någon större notis kring, alla matcher kommer att vara tuffa och svåra. Känslan är att i år finns det inga lätta matcher, vilket är bra för svensk damhockey och vår framtid. Ska vi ta nästa steg i vår utveckling och trovärdighet är dessa matcher både viktiga och bra.

– Del två är matchschemat, som denna gång blev relativt intensivt. Ska vi klara av att vara en utmanare ska vi också lära oss att spela tätt med matcher och mot vilket motstånd som helst. Just detta är en utmaning som vi alla mår bra av, både som lag som individ. Vi ska inte vara rädda för utmaningar eller att det är tight mellan matcherna, det gäller för oss som lag att hantera detta.

Ser vi till resultaten har det blivit två vinster och två förluster. Hur ser ni på starten, såväl resultat- som spelmässigt?

– Alla lag vill tydligen vinna SM-guld i år, vilket så klart är roligt. Med detta skrivet är väl inte resultaten i sig så förvånade med tanke på att alla är guldkandidater. Vi fick starta med två tuffa bortamatcher och spelade lite rakare och enklare, vi slet för varandra föredömligt på alla plan och hade turen samt skickligheten med oss i dessa matcher. Vi ville verkligen starta bra för att gruppen skulle känna ett lugn inför hemmahelgen.

– Matcherna mot Luleå och MoDo visade att serien kommer att bli intressant ur många aspekter. Luleå vann trots allt rättvist och gjorde mål i rätt lägen, medan vi mot MoDo började bra och hade ett tvåmålsövertag. Efter period ett slappnade vi av och började att spela för svårt, men framförallt slutade vi att åka skridskor. Ingen lag är så pass svagt att man har råd att sluta spela hockey i tron att det löser sig. Det krävs hårt jobb hela vägen och ett uppoffrande spel från samtliga spelare i varje byte. Att det dyker upp misstag är något som ingår i spelet och vi ska kunna reda ut våra misstag om vi är på tå.

Vad har imponerat mest på dig och på tränarteamet så här långt?

– Det är utan tvekan gruppen som helhet och deras engagemang. Även om matchen mot MoDo i period två och tre inte var någon toppinsats fanns det ändå en vilja att försöka komma ikapp. Så arbetsinsatsen var där, men man får inte glömma att det som alltid finns ett motstånd som garanterat kämpar lika mycket.

– Något som överlag sticker ut är gruppens inlevelse och att alla bidrar i alla våra samtal. Jag ser en förmåga att vilja bli bättre.

Vilka utvecklingsområden kan ni redan nu peka ut?

– I grund och botten är det spelet med och utan puck. Helt enkelt lära oss att göra rätt bedömningar hela tiden, för det går fort därute nu. Damhockeyn har blivit både snabbare och mera fysisk, vilket kräver att man är snabb i tanken och i spelet med puck.

– Om man håller i pucken för länge kommer man att bli lättläst och allt som oftast bli av med pucken. Garanterat kommer man även att sätta kompisarna i svåra lägen. Här har vi en resa att göra under året.

Först på söndag spelas nästa match, då Linköping gästar Hovet med matchstart 11:50. Hur kommer tiden fram till dess att se ut nu när vi kan fokusera mera på träning?

– Vi har haft träningar både måndag och tisdag, onsdag blir en vilodag för laget. Från torsdag och fram till söndag laddar vi upp för nästa match som alltså är LHC hemma.

– För oss blir det en lugnare vecka, vilket är skönt med tanke på att vi hade ett härligt utmanande schema förra veckan. Vi kommer fortsätta att jobba med grunder i vårt spel, för att känna en trygghet i allt som vi gör på banan varje gång vi spelar match.

Hannes Feldin
Huvudpartners