Schillgards sportrapport | Januari

Publicerad: 2024-01-23
Damlag
SDHL:s grundserie är framme vid sin sista fjärdedel och DIF står med en poängsvit som är uppe i tio raka matcher. Sportchef Johan Schillgard sammanfattar här den senaste tiden kantad av tuffa matcher, starkt målvaktsspel och framgångar för våra U18-spelare.

Det har trots jul- och nyårsuppehåll varit ett intensivt schema med många matcher sen din senaste avstämning. Totalt har DIF gått igenom den här perioden med fem vinster och fyra förluster, men framför allt har laget poäng tagit i samtliga nio matcher. Hur ser du på månaden som gått?

– Att schemat är intensivt, men samtidigt roligt. Under mellandagsperioden hade vi dessutom fyra spelare iväg på U18-VM och fick då spela med tunn trupp. Karaktären på spelarna har varit fantastisk och alla har visat hög moral hela vägen. Sen är det klart att det sliter när man är kort om spelare, däremot finns det inget roligare än att spela matcher.

– Ingen i gruppen har gnällt, utan alla har kört på trots mindre skavanker här och där. Vi har dessutom fått hem två färska silvermedaljörer i Tereza (Plosová) och Linda (Vocetková) från VM, något vi självklart är väldigt stolta över.

Poängsviten är som sagt uppe i ett stort antal matcher, detta trots en tid med flera spelare borta. Vad tyder den här jämna resultatmässiga nivån på?

– Vi har som du säger spelat ett antal matcher nu med poäng i totalt tio matcher i rad. Detta visar på en jämn nivå och hög moral rakt igenom. Även när vi förlorat i förlängning eller straffar har vi kommit tillbaka starkt i nästkommande match - och som dessa damer sliter dag ut och dag in! Här måste jag säga de är värda ett större stöd från Djurgårdsfamiljen.

– Att vi är jämna betyder mycket för gruppen och för självförtroendet. Vi ledare känner en stor tillit till denna grupp, ung som gammal, och vi ser att varje individ tar ett större ansvar för varje dag som går. Att vi gör och kommer att göra misstag ingår i spelet, men samtliga är villiga att hitta rätt vägar för att vi som grupp ska bli ännu bättre. Samtidigt är toppskiktet i serien väldigt jämnt, vilket i sin tur kräver bra prestationer i princip varje match som vi spelar. Vill vi vinna är det hundra procent som gäller, annars är risken stor att vi förlorar poäng och mark i tabellen.

Om vi tittar rent spelmässigt då. Vad ser du och det övriga tränarteamet för tendenser, vilka steg framåt har tagits och vad är kan vi göra ännu bättre?

– Vi tar steg framåt hela tiden och jag vill bara säga att Rickard gör ett helgjutet jobb med utespelarna och Ladhe ett stabilt jobb med målvakterna. Häri ligger en stor grund till vår framgång just nu och även inför framtiden. Gruppen har svarat upp bra på spelidén och tänket som coacherna talar om, sen är det extremt kul att se hur spelarna dessutom vill förbättra sin egen prestation lika mycket som lagets via mycket videoanalys efter våra matcher.

– Vi har jobbat med många olika sekvenser hela säsongen, något som vi ser börja att sitta nu när det drar ihop sig till slutspel. Framförallt har vi varit extremt tighta i det defensiva spelet som lag och med våra unga duktiga svenska målvakter. Om jag inte minns helt fel fanns en del kritik och ett frågetecken för att vi satsade ungt och svenskt, men vi föredrar det och en framtid snarare än kortsiktiga byggen med importer.

Under helgen som gick blev det fyra av sex möjliga poäng i två mycket svåra bortamatcher mot toppduon MoDo och Luleå/MSSK. Ida Boman storspelade och släppte totalt endast in ett spelmål, hur ser du på hennes utveckling den här säsongen?

– Helgen som gick blev ändå en fin resa upp till ett vintrigt Norrland. Vi började med att på fredagen ta en skalp mot MoDo, ett MoDo som spelade med en härlig frenesi och en stark skridskoåkning. De skapade ett antal högkvalitativa chanser som vi tillsammans med Ida redde ut, och i boxplay lyckades Nicole (Hall) stänka in matchens enda puck.

– Laget gjorde som helhet det relativt lättjobbat för Ida, samtidigt som hon stod för ett par fantastiska räddningar i de båda matcherna. Inget lag är starkare än sin målvakt och vi är lyckligt lottade att våra målvakter visar upp ett sådant fint spel som de just nu gör. I just Idas fall har jag haft förmånen följa hennes resa ända sen hon började på vårt NIU och jag kan bara beundras över var hon är idag.

Grundserien går nu in i sitt absoluta slutskede och våren ser ut att bli högintressant. Vad kommer att bli viktigt under den här närmaste tiden?

– Serien börjar som du är inne på att gå in i slutakten, något som både är tråkigt men givetvis även spännande. För snart väntar nya äventyr och utmaningar. Ett slutspel är något helt annat ett seriespel och allt ställs på sin spetts. Har vi fått ihop allt lagom till slutspelet? Är formen tipptopp? Kommer vi att få den viktiga medstudsen med oss i matcherna? Det här är den stora utmaningen den här sista månaden innan det drar i gång.

– Det är då skönt att få spela en del bortamatcher framöver där vi kan vara lite mera avslappnade, och inte känna en hemmapress alldeles innan slutspelet drar i gång. Jag hoppas att lagen vi möter känner likadant så att vi alla får upp pulsen och kampen inför kampen om SM-titeln. Kort sagt är det tävlingsinsikten och viljan att till varje pris vinna som kommer att vara vårt fokus i de sista matcherna och kommande träningarna.

Hannes Feldin
Huvudpartners