Fredrik Schlyter: "Går inte att få en bättre inramning"

Publicerad: 2024-01-02
#DIFÖIK
Från läktaren ner till isen - med skölden på bröstet hela vägen. Fredrik Schlyter har etablerat sig i Djurgårdsdressen och inför sitt livs andra JK-dag som spelare berättar han om känslorna. Möt matchens profil i en längre intervju.

En Djurgårdare i Djurgår’n. Fredrik Schlyter har vuxit in i tillvaron och kan närmast se tillbaka på några minnesvärda mellandagar. För andra vintern i följd stod han förra veckan på Globens is när DIF avslutade året med klassiska rivalmatcher - båda helt slutsålda.

– Det går inte att få en bättre inramning! Vi sa innan Globenmatcherna att det är Sveriges största matcher, oavsett liga. Samtidigt som man försöker njuta handlar det sen om att vinna matcherna. På fredagen gjorde vi verkligen det, så det var ett skönt avslut på året, sammanfattar Schlyter veckan.

Efter en bitter, tung och svårsmält derbyförlust mot AIK (1-3) reste sig Djurgården. Blott två dagar senare stod Stockholmslaget som vinnare i Globen efter en övertygande seger över Södertälje. Siffrorna skrevs till 7-3 sedan Olle Liss bland annat krutat in två mål i numerärt överläge, och Schlyter ger sin bild av det hela.

– Kollar man på hela matchen tycker jag ändå att vi spelar rätt stabilt över tre perioder. SSK får inte jättemycket, medan vi är rätt effektiva och skapar många lägen. Vårt powerplay är stekhett, det hoppas jag att vi fortsätter med.

För egen del matchades den 22-årige Stockholmssonen i vanlig ordning i en hårt arbetande fjärdekedja. Vid sin sida hade Fredrik sällskap av Anton Gradin samt Linus Eriksson. Den unge juniorspelaren satte ordentligt avtryck med ett moget spel, något som gav honom lagets interna pris som bästa spelare i matchen.

– Linus är jätteduktig och det är riktigt roligt att se en så pass ung spelare som gör så bra ifrån sig. Att ha honom i kedjan känns jäkligt tryggt. Det är bara marginaler som gör att han inte har två mål i matchen, fortsätter han på samma sätt kommer det att smälla snabbt, berömmer Schlyter.

"Vi vill fortsätta att bygga på vinsterna som vi har här hemma och stödet som vi får"

Fredagens seger i Globen satte punkt för 2023, ett år som för Fredrik Schlyter innehöll väldigt mycket. Efter en vår som forwarden periodvis spenderade på lån i Djurgårdströjan skrev han i maj på ett tvåårigt avtal med föreningen i sitt hjärta.

Halvvägs in på säsongen står Schlyter noterad för sju poäng på maximala 28 matcher. Förra säsongen blev det dessutom 16 matcher, de allra första i december 2022. Fredrik summerar sitt senaste år på följande vis;

– Otroligt kul! Som du sa kom jag in under den här perioden förra året och fick chansen att spela de här stora matcherna direkt. Globen, JK-dagen och slutspel. Nu har jag varit med på resan från början när vi bygger något stort, det känns jäkligt inspirerande, berättar Schlyter och ser tillbaka på sin egen utvecklingsresa;

– Jag försöker att ta steg hela tiden, jag är inte klar som hockeyspelare på något sätt. Jag har otroligt bra hjälp och vill göra mitt jobb varje dag. Det känns som att vi tar steg framåt som lag, jag försöker bara hänga med på den resan.

Imorgon kliver Djurgården in i det nya året. Först ut väntar Östersund hemma på Hovet, en match som fungerar som årets JK-dag. Fredrik Schlyter har upplevt flera på plats - och ett minne sticker ut extra mycket.

– Alltså, jag måste säga förra året när jag fick spela på JK-dagen. Att ens få spela i Djurgår’n är otroligt för mig. Sen att få uppleva JK-dagen som spelare är ett minne som jag alltid kommer att bära med mig!

DIF kommer till spel med åtta raka hemmavinster bakom sig. Med JK-dagen som inramning och en välfylld kurva är Schlyter en av många laddade spelare.

– Precis, vi vill ju fortsätta att bygga på vinsterna som vi har här hemma och stödet som vi får. Men Östersund är ett bra lag, vi kommer att behöva vara på tå imorgon för att ta tre poäng. Det ska vi göra också, avslutar Fredrik.

Har du inte säkrat din plats till Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners