Patrik Andersson: "Våga vara den som blir matchvinnare"

Publicerad: 2023-12-26
#AIKDIF
Julhelgen övergår till mellandagar och Djurgårdsåret 2023 ska avslutas i Globen. Två stora matcher på tre dagar tornar upp sig, med Stockholmsderby mot AIK först ut. Läs Patrik Anderssons ord inför vad som blir hans första derbyupplevelse på tränarbänken.

– Jag ser fram emot ett fysiskt spel med mycket skridskoåkning och bra fart. Det är ett skickligt lag som vi möter, det gäller att vi håller på disciplinen. Vi behöver fokusera på vårt eget spel, inleder den assisterande tränaren.

Patrik Andersson har hunnit göra fem veckor i Djurgårdskavajen. Det har varit en intensiv tid, präglad av många nya bekantskaper och ett väldigt tätt spelschema. Och mer än något annat har "Puttes" första tid på Hovet varit en framgångssaga.

Sedan 33-åringen skrev på som ny assisterande tränare har Djurgården spelat elva matcher. Nio av dessa har slutat med seger - och hemma på Hovet är Patrik Andersson rentav obesegrad sex fighter in. Norrtäljesonens intåg har sammanfallit med DIF:s efterlängtade trendbrott, men mycket arbete återstår.

– Ja, det handlar fortsatt om att lägga krutet på oss själva och på våra prestationer. Vi ska fortsätta att göra samma saker och trycka på samma detaljer som vi gjort de senaste veckorna, poängterar "Putte" och blickar framåt;

– Det blir även ett intensivt januari, med många viktiga matcher.

Innan dess ska 2023 avslutas med två riktiga nyårssmällar hemma i huvudstaden. DIF flyttar in i Avicii Arena för mellandagsmatcher mot AIK och Södertälje, där matchen mot AIK är ett bortaderby. Stockholmslaget återsamlades på Hovet under juldagen och tränade på Globens is under annandagen.

– Igår körde vi först bort rosten lite, sen gick det snabbt över till bra fart på träningen. Idag var det också tryck i grejerna, med bra kvalitet i de saker som vi övade på. Så vi kommer med två bra träningar i benen, berättar "Putte".

Har spelat i Globen - nu väntar tränardebuten

Mellandagshockey i Globen är att betrakta som en riktig klassiker inom Djurgårdsfamiljen. För Patrik Andersson, som anslöt till föreningen så sent som i mitten av november, blir det här en första bekantskap med upplevelsen. Arenan har han däremot redan minnen av från den aktiva spelarkarriären.

– När jag var i Mora spelade vi faktiskt ett Daladerby mot Leksand där, sjukt nog. Så jag har spelat i Globen, men det här blir första gången som tränare och så klart första gången på Djurgårdsbänken. Det ska bli en härlig utmaning, säger "Putte".

Ur ett personligt perspektiv, vad ser du framför dig?

– Jag förväntar mig ett ruggigt tryck, en oslagbar inramning och en riktigt häftig onsdagskväll!

Ja, för redan imorgon släpps pucken till Avicii Arenas is. Mellandagarna inleds då med ett efterlängtat, laddat och viktigt bortaderby mot AIK. Rivalen parkerar alldeles före i den jämna tabelltoppen och Djurgården tar vid seger steget förbi.

Höstens tidigare derby slutade även med gul-röd-blå seger, då med siffrorna 3-1. Nu väntar en ny uppgift och Patrik Andersson vet exakt vad budskapet till Djurgårdsspelarna blir;

– Som sagt, att fortsätta med det som vi gjort tidigare och hålla på disciplinen. Sen måste vi njuta av stunden också. Våga vara den som blir matchvinnare.

Hannes Feldin
Huvudpartners