Alexander Ytterell: "Vi är en extremt stark grupp"

Publicerad: 2023-12-20
#DIFKHC
Hans första säsong på Hovet fick ett olyckligt och tidigt slut. Nu har Alexander Ytterell kämpat sig tillbaka, skjutit in sig och hittat målformen. Läs en längre intervju med försvararen här.

Julhelgen närmar sig med allt som hör därtill, men allra först ska Djurgårdsfamiljen samlas på Hovet. En sista match väntar innan ledigheten och DIF har revansch att utkräva efter söndagens bittra nederlag.

Den starka poängsviten på elva raka matcher tog då slut borta mot Västervik via förlust med 2-4. Nu väntar hemmamatch mot Kalmar på onsdagskvällen, ett motstånd som under hösten gäckat många lag i serien.

– Kalmar spelar med en jäkla fart och har ett kontringsspel där de går med alla fem. Det gäller, som alltid mot dem, att vara på tå därute. Vi behöver vara påkopplade och rejäla hela vägen, göra jobbet fullt ut, slår Alexander Ytterell fast.

Den 32-årige försvararen har tillsammans med sina lagkamrater prickat formen på slutet. Från november och framåt har höstens svajiga spel, svaga resultat och pressade tabelläge förbytts till toppstrid. Sett till de tolv senaste matcherna står Djurgården på nio segrar och man har under denna period tagit 29 av 36 poäng.

– Det är ett helt annat ”go” och en helt annan tro i laget nu. Vi har fått spelare att börja tro på sig själva, och jag tycker att det speglar av sig i många av matcherna. Vi kommer ut med bra energi, alla fem på isen är farliga och alla bidrar för att hjälpas åt. Då blir det svårt för motståndarna, förklarar "Alle".

En del av spelet som tagit tydliga kliv framåt är lagets powerplay. Produktionen har verkligen tagit fart på slutet, mycket tack vare den hårdskjutande backen från Vetlanda. Alexander har hittills prickat nätet fem gånger, dessutom kan nio assist adderas till den samlade poängskörden.

– Det har hela säsongen känts som att jag försökt att skjuta och skjuta och skjuta. Äntligen börjar det att bära frukt, så det är en liten tyngd som släppt. Nu handlar det bara om att fortsätta tro och skjuta. Det farligaste man som spelare kan göra är att sluta skjuta, då blir det absolut inga mål gjorda.

Tung skadeperiod: "Jag kände mig väldigt involverad, men mentalt blev det tuffa tankar"

Det var i augusti förra året som Alexander Ytterell skrev på alla papper, packade väskan och flyttade upp till Stockholm. Med sig hade 32-åringen då erfarenhet av dubbla uppflyttningar till SHL. Hans första säsong i Djurgårdströjan började även lovande med ett tongivande spel, men den 15:e november 2022 var olyckan framme hemma mot MoDo. En knäskada sänkte "Alle" och en lång rehabilitering tog sin början. 

– Jag har varit skadad och haft skavanker innan, men när det blir en så här lång tid känns det tungt. Speciellt med säsongen som vi hade och en sjunde avgörande däruppe mot MoDo, att inte kunna vara med och bidra kändes…, minns Alexander och berättar vidare;

– Nu fick jag stå vid sidan av resten av säsongen. Jag var absolut en del av gruppen och jag kände mig väldigt involverad, men mentalt blev det tuffa tankar. Man går till gymmet varje dag, man tränar på egen hand, man är sist hem från träningen och man känner sig ganska ensam.

Efter tio månaders frånvaro stod Alexander Ytterell återigen på isen när pucken släpptes i den HockeyAllsvenska premiären. Comebacken gick bra och därifrån har han successivt växlat upp, något han själv varit inställd på skulle ta tid.

– Vägen tillbaka har varit lång, det har gått upp och ner och det har varit mycket känslor. Även efter min comeback har det märkts att jag varit borta länge. Det krävs hårt jobb för att komma upp i samma nivå som tidigare, men jag tycker att det börjar lossna mer och mer. De tio senaste omgångarna har känts bra både fysiskt och hockeymässigt.

– Det som jag saknat allra mest är att glida in på Hovet framför alla supportrar. Det är sjukt kul att få uppleva det nu igen, säger "Alle".

På onsdagskvällen skrinnar försvararen ännu en gång ut på hemmaisen när DIF jagar nya poäng. Resan tillbaka går vidare - och Ytterell vet vad som talar för att det ska bära hela vägen.

– Vi har visat många gånger under den här hösten att vi är en extremt stark grupp och att vi inte låter någon ta oss lätt. Vi har drabbats av motgångar, men rest oss. Den här jobbiga tiden har skapat oss en fördel och med en skadefri grupp är det jävligt mycket som talar för oss.

Har du inte säkrat din plats till Hovet än? Köp biljetter till matchen här.

Hannes Feldin
Huvudpartners