Schillgards sportrapport | Oktober

Publicerad: 2023-11-02
Damlag
En tredjedel av SDHL:s grundserie är spelad och Johan Schillgard sammanfattar den senaste månaden. Läs sportchefens tankar om resultaten, spelet, formkurvan, landslagsuttagningarna och den imponerande segern över Luleå.

Sju matcher har spelats sen vår senaste avstämning. Resultatmässigt har den här perioden innehållit fyra segrar, hur sammanfattar du månaden som gått?

– Resultatmässigt är vi väl aldrig nöjda, utan strävar hela tiden efter att bli bättre och vinna nästa match. Samtidigt är vi ödmjuka inför uppgiften varje gång vi går ut för match och vi förstår hur tufft det är. Vi är ett ungt lag, samtidigt som vi tillsammans som grupp har rutin nog för att klara oss.

– De matcher som vi förlorat under denna period är vi självklart inte nöjda med. Men det går heller inte att ändra på resultatet i efterhand, utan vi måste lära oss att fokusera på nästkommande match och prestera bättre där. De matcher som vi vunnit har vi spelat utefter vår plan och gjort så över 60 min, vilket resulterat i vinst. Vi har inte lyxen att slappna av eller för den delen ta en paus i matcherna för då blir det avsevärt mycket svårare vinna.

Något som givetvis sticker ut från den senaste månaden är helgens straffseger borta mot Luleå/MSSK, där vi stod för en otrolig defensiv insats samt storspel från Ida Boman. Hur mycket betydde det för gruppen att vinna den typen av match?

– Luleå är ett mycket bra lag som de flesta vill slå i och med de är regerande mästare. Faktum är att vi även i vår första match hemma hade 0-0 inför den tredje perioden, precis som i fredags. Matcher går ut på att göra fler mål än motståndaren, du vinner med andra ord inte på snygga mål. Vi har nu iöver två matcher mot Luleå spelat snålt och tight med ett mycket bra målvaktsspel, något som krävs för att vinna eller ta poäng.

– Sen betyder det självklart mycket för gruppen att vinna mot just Luleå, men det är lika viktigt att vinna övriga matcher. Just balansen att efteråt mentalt kunna ladda om är något som vi ska jobba vidare med. Men för gruppen är resultatet mot Luleå trots allt bra och en bekräftelse på vår nivå när vi är påkopplade över 60 min. Att sen Luleå i just den här matchen vann skotten och hade ett antal chanser är inget som jag lägger större vikt vid, då det som sagt handlar om göra flest mål.

Vi har den senaste tiden haft en överlag fin formkurva, även om det blev ett fall tillbaka mot MoDo. Vad är känslan kring lagets utveckling? Vilka steg framåt tycker du att vi har tagit?

– Kurvan är, och kommer säkerligen att vara, ganska rörlig under hösten. Dels är vi fortfarande ett lag under utveckling för att få ihop gruppen, dels behöver våra yngre spelare hitta balansen över tid. Som jag nämnde tidigare har vi inte lyxen att kunna slappna av under matcher, utan vi behöver lära oss att det är 60 minuter hårt jobb som gäller i varje match.

– Även om alla gör sitt yttersta är det hela tiden små saker som kan bli bättre i spelet, samt fokus på rätt saker. Spelmässigt har vi börjat att hitta ett rakare spel för att ta oss in i anfallszon bättre och defensivt börjar vi att hitta grunderna alltmer. Det som vi jobbar med nu är det offensiva spelet, för att bli ett större hot när vi väl får chanserna.

Och om vi tittar rent individuellt, finns det några namn som du vill lyfta fram?

– Oavsett hur det går i matcherna finns det självklart alltid individuella saker som är bra, men grunden för oss under året kommer att vara lagbygget och laget. Om vi börjar tumma på lagets prestation och spela för oss själva kommer vi att bli väldigt sårbara. Därför höjer jag lagets kollektiv som en styrka och inte den individuella prestationen.

Det närmar sig landslagsuppehåll och till Damkronorna är Ida Boman, Emma Forsgren, Alice Östensson och Nicole Hall uttagna samtidigt som vi hittar Wilma Georgny i U18-landslaget. Har du någon hälsning till de många uttagna spelarna?

– Fantastiskt! Vi har även våra tjeckiska spelare uttagna till landslagsspel. Jag är både glad för spelarnas skull och samtidigt stolt över att så många är uttagna, för oss är det bara positivt att så många får chansen i landslaget. Jag önskar alla ett stort lycka till och hoppas att de tar för sig och visar var skåpet ska stå!

Avslutningsvis, vad är din sammantagna känsla kring den första tredjedelen av grundserien?

– Att serien är oerhört jämn och oviss, vilket visar att damhockeyn tar steg varje år. Många lag har gjort sin läxa och värvat in bra spelare och det är positiv för ligan samt för våra svenska spelare.

Hannes Feldin
Huvudpartners